Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az angyalok és a zene

2009.11.11

 Vajon miért kötődnek a zenéhez, és melyik hangszer áll a legközelebb az angyalokhoz? Számos középkori festmény ábrázol hangszeren, általában hárfán játszó angyalokat.

ár a Bibliában is találkozhatunk az emberi fül számára nem hallható szférák zenéjét játszó zenélő angyalokkal, akik gyakran jelennek meg a Krisztus születése, a Mária-témák és az Utolsó ítélet ábrázolásain. A zene általában örömteli eseményekhez és boldog pillanatokhoz kötődik. A szférák zenéje pedig a mennyország misztikus zenéje, ami olyan csodálatos, amit földi létünk alatt szinte el sem tudunk képzelni.

A lant, mint angyali hangszer

A lant a hagyomány szerint a zsoltárokat megíró Dávid hangszere volt. A zsoltárok nem egyszerűen Istennek ajánlott imádságok, hanem olyan, Dávid által írt énekek, amelyeket később lant kísérettel adott elő. Valószínűleg innen eredeztethető a lant, mint angyali hangszer. A lant az adventhez is kapcsolódik: a karácsony előtti utolsó vasárnap egy nagy, halványlila lepelbe öltözött angyal jelenik meg. Kezében lantot tart, azt pengeti és énekel. Ha a szívünk tiszta és jól figyelünk, meghallhatjuk énekét. Az angyal a karácsonyi gyermekről énekel, és Isten birodalmáról, mely eljő majd a földön. Sok kis angyal kíséretében zengi a béke dalát, és életre kelti a földben szunnyadó magvakat, hogy tavasszal virágok és zöldellı növények borítsák a földet. A negyedik vasárnapot követı héten elérkezik az év legszebb ünnepének ideje, a szeretet és béke időszaka, a Karácsony.

Kedvencük a hárfa

A lantból kifejlődött hárfa igen népszerű hangszernek számított a középkorban, és ez lehetett az oka annak, hogy átvette a legkedvesebb angyali hangszer szerepét. A hárfa hangja rendkívül légies, és olyan édes, hogy semmilyen más hangszerével nem vethető össze. Ezért olyan könnyű égi jelenségekkel társítani. A hárfán játszó angyalok képe segít elképzelni az isteni trónus előtt a szférák zenéjét zengő égi karokat. Az angyalok zenészként való felfogása az angyalok karaira utal, akik folyton az isteni Trisaigiont éneklik.

Trombitaszó a Bibliában

Az angyalokhoz kapcsolódó egyéb hangszerek közé tartozik a trombita, amelyet fontos bejelentések, például a Végítélet Napját közhírré tévő angyalok használnak. A muzulmánok szerint a zene angyala Israfel, ő fog trombitálni ebben a végzetes percben. A másik angyal, akit trombitával hoznak összefüggésbe, Úriel. Róla mondják, hogy az Úrhoz imákat éneklő angyali karok felett uralkodik, noha kétségtelenül Gábriel arkangyal a nagy általánosságban elfogadott isteni trombitás. A keresztény hagyomány szerint ő hívja majd ezzel a szent hangszerrel a lelkeket Isten ítélőszéke elé.

A 7 harsona

János Apostol Jelenések Könyvében pedig olvashatunk arról a bizonyos hét harsonáról, melyet az angyalok a Végítélet napján kapnak meg. A hét angyal valószínűleg a hét főangyal. A hét harsonaszóra végbemegy Isten ítélete a bűnös világon: az első négy harsonaszóra először a természetet sújtó csapások következnek, melyek az egyiptomi csapásokra emlékeztetnek, és csak közvetve sújtják a bűnösöket. Az utolsó három harsonaszóra Isten büntetése közvetlenül éri a gonoszokat. Isten büntető ítéletei végighúzódnak az egész világtörténelmen. A büntetésének célja azonban nem a megsemmisítés, hanem a bűnösök megtérítése.

 

Tudsz hálás lenni? 

 


Hihetetlen MagazinShapeAdnetwork

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.