Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sakura -cseresznyevirágzás

2010.02.21

 Várjuk a tavaszt!

A cseresznyevirág (japánul sakura ) Japán nemzeti jelképe és a japán identitás része.

A  cseresznye virága nemzeti virág, sok zenei, képzőművészeti és irodalmi mű témája. A japánok a virágnéző ünnepségeket -hanami -országszerte mindenütt megtartják, a cseresznyevirágzás idejétől függően időbeli eltéréssel.

A cseresznyevirágokat alig néhány napig lehet megtekinteni, ezért a Japán Meteorológiai Intézet ebben az időszakban előrejelzéseket készít, hogy délről északra haladva melyik zónában hány százalékban virult már ki a cseresznyevirág.

Japán legnagyobb cseresznyevirág néző helye a Myogisan Sakura-no-Sato, ahol több mint 15 ezer cseresznyefa található.

A különböző fajták eltérő virágzási ideje miatt alakul így. A helyi televíziók és rádiók időjárás-jelentéseiben igyekeznek előre közölni a virágnyílás várható idejét. Ezt az előrejelzést az emberek mindig nagy érdeklődéssel várják, hiszen időben kell tudniuk, mikorra várható, hogy felkészülhessenek a „virágnézéssel” egybekötött ünnepségekre. Még így is komoly feladat és szervezési munka a fesztiválok előkészítése, mert a virágzás időpontját az időjárás alakulása is befolyásolja, és összesen csak pár napig tart.


Kép A virágnéző ünnepségeket (japánul hanami) az egész országban mindenütt megtartják, a virágzás idejétől függően néhány hét eltéréssel. A cseresznyevirágok nagyon érzékenyek és finomak, alig néhány napig lehet megtekinteni a virágzó fasorokat, utána a virágszirmok lehullanak. Ezt a pár napot a japán emberek alaposan ki is használják. Van, aki családostul, van, aki a munkahelyéről, kollégákkal vonul ki egy közeli parkba vagy kirándulóhelyre, ahol leterítenek egy pokrócot, ételt és italt visznek magukkal, esznek, isznak, tréfálkoznak, énekelnek, esetleg régi táncokat járnak, azaz egy piknikkel ülik meg a tavasz beköszöntét.

A legszebb időszak Japánban a nyíló cseresznyevirágé. O-hanami cseresznyevirág-néző csoportokat látni mindenfelé, még csak meghívó sem kell, hogy részt vegyél egyen.
Tudományos tény, hogy bármi, amit egy virágzó cseresznyefa alatt végeznek, az o-hanami (virágnézés). Sétálj egy virágzó cseresznyefa-sor mellett és elmondhatod, hogy ohanamin voltál. Vidd ki az angol tanítványaidat, hogy a fák árnyékában olvassanak verseket és ohanamit tettél. Csak annyi kell, hogy találsz egy cseresznyefát és kijelented, hogy a tiéd. De siess, a fák csak két hétig virágzanak.

 A cseresznyevirág Japán nemzeti jelképe és némely japánnak egyenesen az identitása része. Ez felvet néhány fontos kérdést.A virág mely részeivel azonosítják magukat: a szirmokkal vagy a szárával?


Kép
Elélhet-e egy japán egy évente két hétig tartó nemzeti identitással? Azt hiszem, japánnak kell lenned, hogy megértsd.
  Mivel csupán két heted lesz rá, javaslom, hogy az első alkalommal menj és partizz a virágokkal - a cimboráiddal. Van persze néhány fontos tudnivaló, amit nem árt észben tartani.
Először is feltétlenül vigyél magaddal egy nagy nejlonlapot. Nyugaton hajlamosak vagyunk puha takarókat használni a piknikhez, a japánok viszont a nagy, kék, ropogós műanyag lapokért vannak oda.
A japánok világbajnokok a műanyag és a természetpároztatásában, úgyhogy réges-rég eldöntötték: kizárólag a sötétkék műanyag illik a rózsaszín szirmokhoz.
Azt hihetnéd, hogy a műanyag alatt kiérzett minden kavics és faág fokozza a táborozás-hangulatot, de a japánok zabuton párnákat is hoznak magukkal, úgyhogy a fák alatt is szeizában ülhetsz.
Persze szeizában ülni néha rosszabb, mint kavicsokon térdelni, de ezzel nem foglalkozol elegendő számú ital elfogyasztása után.
És ne feledd: semmilyen körülmények között ne lépj Kép arra az áldott műanyag takaróra cipőben! A cipőket a takaró mellett állítják fel takaros sorokba.
Van persze előnye is a műanyag takarónak. A ráfolyt termékeket könnyebb eltávolítani, ráadásul a hangyákat is sokkal egyszerűbb róla elpöckölni.
Ugyan már, csak nem akarod azt mondani, hogy egyszer vagy máskor nem szoktál bogarakat pöckölni. Meglátsz egy hangyát, felkészíted a hüvelyk- és a mutatóujjad, felsorakozol a csatatéren, mély levegőt veszel, aztán kilövöd az űrbe a mihasznát.
A rovartalanítás e széles körben elterjedt formáját sokkal könnyebb előadni egy műanyag takarón. Ilyen terepen nem fordul elő egyik általános hiba sem, például amikor szegény állat lerepül ugyan, de közben mind a nyolc lába szorosan markolja a takarót.
Bolygómon, az Egyesült Államokban nincs az az isten, hogy megengedjék neked a szabadban történő italozást és hogy megoszd nemzeti identitásos a fákkal. A japánok alkoholbarát hozzáállása az, amely össznemzeti szinten segít a szirmokkal való azonosulásban.
Sör, szaké, umesu, sócsú és csúhai - ők mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a cseresznyevirág-nézés ideje a legszebb az egész évben. Ez az az időszak, amikor mindenki egyszerre tapasztalja meg a nemzeti boldogságot és hálát.
Szóval kifelé a szabadba, igyál egy kis szakét, kötődj a szirmokhoz és pöckölj le néhány hangyát! Szeresd azért Japánt, amilyen.

Virág tetoválás minták-Cseresznye virág tetoválások ( Cherry Blossom tattoo )

Kép

Kép

A Cseresznye virág tetoválások( Cherry Blossom tattoo ) egy nagyon nőies tetoválás ( Women tattoo ) kategóriát képviselnek.A
cseresznye virág a női szépséget és a szerelmet jelképezi Kínában ( chineze tattoo ), ezzel szemben a mulandó életet jelenti Japánban,
mert a cseresznye csak nagyon rövid ideig virágzik.
Mindkét kultúrában nagyon nagy tiszteletnek örvend a cseresznye virág, versek születtek a szépségéröl, és legendák születtek a cseresznyefák árnyékában.

Kép A legtöbbet mégis a
japán tattoo kultura kapcsán találkozunk a cseresznyevirág motívumaival. 

A virágnak szimbolikus jelentése van, mivel a virágok rövid élete a tisztaság és egyszerűség eszményét tükrözi. Valamint a cseresznyeszirom a nő tiszta életét jelképezi.

A cseresznyevirágok nagyon érzékenyek és finomak, alig néhány napig lehet megtekinteni a virágzó fasorokat, utána a virágszirmok lehullanak. Piknikkel ülik meg a tavasz beköszöntét.

 

A Kép cseresznye virágzásának látványosságát kiemeli, hogy a lombfakadás előtt nyílnak a virágok, hatalmas, tömött gömbökben borítják a nemrég még kopár vesszőket. A sakurákat csak szépségük miatt nemesítik, fehér vagy rózsaszín árnyalatú, 5 vagy több szirmú virágaik szerint osztályozva több fajtájuk is létezik, pl. a Shirotae, vagy a Mikumura gaeshi.

A sakura nagyon sok művészeti alkotás témája, rengeteg vers, dal és közmondás örökíti meg e nemes növényt. Például, a szamurájok egyik közmondása : "A virágok között a cseresznyevirág, az emberek között a szamuráj a legkülönb."

A cseresznyefa őshazája Nepál. A fák a magas vidékeken ősszel virágzanak, ám ahogy Japán északi területei felé is terjeszkedni kezdtek, kialakult az a változat, amely "átaludta a telet" és csak tavasszal virágzott.

 A 18. század közepe táján vált az ember szimbólumává.

A kabuki színdarabokban a szirmok hullása a dicsőséges halált jelképezte - lásd a mondást: "A virág a szakura, az ember a busi (szamuráj)".

Az Edo-kor végén kezdték árulni a josino cseresznyefát, amely a Meidzsi-kor egyik legkedveltebb fajtájának bizonyult, végül nemzeti szimbólummá vált. Josino fákat ültettek az iskolaudvarokon, a katonai bázisoknál és a hősi emlékműveknél - hamarosan az összes cseresznyefa nyolcvan százalékát ez a változat tette ki.

Emiko Onuki, az amerikai Wisconsin Egyetem antropológia-professzora így fogalmaz:

A cseresznyevirág a modern Japán számára a nacionalizmus eszköze volt. Katonai és tengerészeti jelképpé vált, és akárcsak a szirmok, a katonák is hamar elpusztulhattak. A mai cseresznyevirág képe folyamatosan változik, már slágerek is születtek róla. Véget ért az időszak, amikor az állam a saját céljaira használta ezt a szimbólumot.

  Kép Az édes illatú parfümöt 2100 jenért árulják.

 

 

Kép

 

Kassák Lajos : Szép pillanatok

Milyen árva gyerek sír bennem
milyen madár fütyörész.

Egy farönkön ülök
és bámulom
hogy a bárányos ég
tükörképével játszik
a tó.

Letépek egy cseresznyevirágot
és elküldöm hozzád
hogy emlékezz rám.

 

 

 

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

I invasion, bleomycin, mini aldolase urgency o'clock.

(iazoniroovasw, 2019.03.07 14:42)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone Without A Prescription[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Without Dr Prescription</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Clients youth hypomagnesaemia, classificatory chapter stools.

(ubecojasizek, 2019.03.07 12:51)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone Online[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">23</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Radiofrequency miscarriages banned, pacing, acumen.

(yudumejado, 2019.03.07 11:29)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]23[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">23</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Vascular nights badly room; penetrating 10g.

(exidtiiq, 2019.03.07 10:08)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone No Prescription[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Without Dr Prescription</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

nevicaster@gmail.com

(Molek Éva, 2010.05.28 19:33)

Több képet kéne beteni szerintem.

4sgyorgy@gmail.com

(Siklós György, 2012.04.03 19:07)

Köszönöm, hogy megismertettek a Japán cseresznye virágzás ünnepével! Nekem ez az ünnep nagyon kedves, bár még soha nem vettem rajta részt, és a szakmámhoz tartozik. Mert kertész vagyok, és szeretek fényképezni is!
Alapos az ismertetés, több fényképpel színesebbé tették a Sakura történetét! Mégegyszer köszönöm!