Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.11.21

 

 

Katalin-nap

NOVEMBER 25.: KATALIN NAPJA
 

 
Napjához férjjósló hiedelmek és praktikák kapcsolódnak. Ilyen például a katalinág, katalingally. A vízbe tett gyümölcság, ha kizöldül karácsonyig, a leány közeli férjhezmenetelét jósolja. A Katalin nap női dologtiltó nap. Közismert a Katalin-napi időjóslás: „Ha Katalin locsog, akkor karácsony kopog.” E nap az advent kezdése előtti napokra esik, utána már sem lakodalmat, sem táncmulatságot nem tartottak.


Híres Katalinunk: Karády Katalin


itt olvashatsz róla:
http://magyarok.sulinet.hu/nagymagyarok/legismertebb/karadykatalin.html

November 25-e. VII. Orbán pápa 1642-ben kiadott bullájának megjelenéséig parancsolt ünnep volt Szent Katalin szűz és vértanú tiszteletére. Szent Katalint a hagyomány szerint keresztény hitének követéséért Maximinus császár parancsára börtönbe vetették, megkínozták, majd lefejezték. Az egyik legenda elmondja róla, hogy testét az angyalok Arábia egyik hegyére vitték. A középkor híres és tisztelt szentje volt, képét – kerékkel ábrázolva – számos képzőművészeti alkotás őrzi. Több hazai templomunknak védőszentjévé választották. A képén ábrázolt kerék alapján a vízimolnárok tisztelték pártfogójukként. Mivel Katalin-nap közvetlenül az advent kezdete előtti napokra esik, utána már sem lakodalmat, sem táncmulatságot nem szoktak tartani. Időjóslás is fűződött e naphoz: elterjedt hit volt, hogy ha Katalinkor fagy, sáros karácsony lesz. Katalin-gally néven szokás volt karácsonyra kivirágoztatott ágat vízbe tenni szerelmi jóslás céllal. Álommal kapcsolatos jósló eljárások is ismertek voltak e napon. – Irod. Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium (I–II., Bp., 1977).

A matyó lány, hogy leendő férjét megálmodja, Katalin-napon kendermagot hintett a favágóra és kötőjével elboronálgatta, vagy keresetlen kettős lóherét tett éjszakára a vánkosa alá.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.