Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mezei Mária: Vallomástöredékek

2010.01.28

 Mezey Mária (Kecskemét, 1909.október 16. Budakeszi,  -1983.április 20.) magyar színésznő.

"Éhessé és szomjassá tett bennünket az Isten a szeretetre, azért vett el körülöttünk minden szeretetforrást, hogy szomjas kínunkban végre önmagunkban próbáljunk meg kutatni utána. S ekkor ébredünk rá a legnagyobb Titokra, hogy a Szeretet, mint mag a földben, bennünk alszik, de csak akkor ébred és csak akkor éltet, ha önzetlenül tovább adjuk másnak. Mert az önző, befelé irányuló szeretet – az önszeretet – nem csak kifelé pusztít, pusztít befelé is – elpusztít végül Téged is. De az önzetlen, kifelé irányuló szeretet – a felebaráti szeretet – épít és éltet másokat s magadat egyaránt. Ezt az országot elpusztították, az egyéni, osztályi, faji, nemzeti önszeretet nevében. Újjáépíteni a ma­gunk és mindenki számára egészséges, boldog országgá újjáterem­teni, az önzetlen, mindenkire kiterjedő felebaráti szeretet nevében lehet! Az Isten nevében lehet – mert az Isten: a Szeretet, s bennünk, magunkban a szeretet az az isteni mag, ami a mi létünk legbelsőbb lényege, s az emberi élet értelme nem lehet más, mint felfedezni ezt a magot, táplálni, öntözni –, hogy felnövekedve betöltse egész valónkat, s ilyen módon beleolvadjunk az isteni szeretet egészébe, belesimuljunk a világ harmóniájába. S tudod-e, mi ez az állapot kedves embertársam? Ez az, amit úgy hívunk: boldogság, teljesség, – ez az üdvösség.
Boldog akarsz lenni? Először is kezd el Te magadat újjáteremteni. Lépésről lépésre haladj befelé, és tégláról téglára bontsd le magadban az önzés falát. Legelőszőr is tanuld meg a lemondást, – ha még ez a szörnyű háború-iskola meg nem tanított volna rá.
Merthogy iskola volt, azt ugye mindnyájan tudjuk. Félelmetes szigorú iskolában ül az egész emberiség, ahol a fő tan­tárgy a szeretet; s ahol könyörtelenü1 le kell vizsgáznia mindenkinek, ha felsőbb osztályba akar lépni – ha boldogabb, teljesebb, emberhez méltóbb életet akar ezután élni.
Tehát: lemondani. De nem fogcsikorgatva, átkozódva, hanem jókedvűen mosolyogva, – önként lemondani. Először csak kevésről, később mindig többről, s mikor megtanulsz önként, jó szántodból mindenről lemondani, akkor, de csakis akkor megkapsz újra mindent.
Mert a szeretet első törvénye így szól: a szeretetet adni kell, csak akkor kaphatjuk. S minél többet adsz belőle, annál több lesz neked, magadnak belőle. Mert az önzetlen szeretet kimeríthetetlen forrásból táplálkozik: a világot éltető, mozgató, fenntartó isteni szeretetből, s mikor adsz valamit – pénzt, ruhát, munkát, mosolyt vagy akár csak egy simogatást –, akkor láthatatlan sugarak kapcsolnak össze ezzel a legfőbb forrással, s Te csak mint közvetítő, összekötő vezeték, felfogod és továbbadod az „életnek vizét”, ami soha el nem apad, amiről Krisztus beszélt, s ami a szeretet.
Hihetetlen, elképzelhetetlen erő az önzetlen szeretet. Csak meg­mozdul benned, s máris megváltozik körülötted a levegő. Megvál­tozol elsősorban te magad. Letörli arcodról a keserű vonást, kisimítja szemed alól a ráncokat, belelop a szemedbe valami furcsa derűt, amitől fényleni kezd az arcod is – fényleni kezd az egész lényed is. Újraépíti egész testedet – valóságosan új embert épít belőled. Jó étvágyat ad, és nyugodt álmot. Igazi békét ad, és igazi örömet. Úgy nevetni és úgy nevettetni senki sem tud, mint akiben felébredt a szeretet. Mert az igazi színház is tulajdonképpen szeretetadás: vigasztalás és örömet okozás.
S tudod-e, hogy az élő szeretet megváltoztatja körülötted az em­bereket is. Mert az is a szeretet törvénye: akinek egyszer szeretetet adtál, az előbb vagy utóbb kénytelen azt továbbadni – de vigyázz –, nem neked adja vissza, hanem valaki másnak. Hiszen éppen az a szép, hogy egy kevés élő szeretet végtelen láncolatát indítja el a szeretet átadásának, és egyszer valahonnan, valakitől – amikor a legnagyobb szükséged van rá – megnövekedett formában szépen visszakerül hozzád."
Mezei Mária: Vallomástöredékek c. könyve alapján

Mezei Mária -Vártalak-
2 perc 53 másodperc - 2008. márc. 11.
www.youtube.com
Mezei Mária-Gyévuska nyújtsd a két kezed
3 perc 5 másodperc - 2009. ápr. 7.
www.indavideo.hu

 


Mezei Mária-Tíz óra múlt, a szívem ki... (03:26)

:)
(szavazat 4 / 392 )


Mezei Mária egyveleget énekel (05:55)

Nosztalgia
(szavazat 1 / 306 )


Mezei Mária-Tíz óra múlt (03:26)

Nosztalgia
(szavazat 1 / 179 )


Ady Endre-Köszönöm-Mezei Mária (02:30)

Szó nélkül
(szavazat 6 / 650 )


Mezei Mária-Ez az utolsó pohár (03:40)

Nosztalgia
(szavazat 1 / 275 )


Mezey Mária - Ne szólj! 1930. (03:03)

Mezey Máriát is öröm hallgatni még mindig!
(szavazat 10 / 756 )

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.