Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hajrá banyák!!!

2009.05.12

"banya" szinonimái:

boszorkány, boszorka, boszi, vasorrú bába, csoroszlya, házisárkány, szipirtyó, satrafa, vénasszony, bestia, hárpia

Tedd kicsit színesebbé a naplódat, mindjárt jobban mutat!

,,Becsüld meg az ősz fejet, add meg a tiszteletet az öregeknek...,, (Lev 19,32).

A tisztelet alapja egy ősi emberi érzést kifejező magatartásban gyökerezik: együttérzés, részvét a gyenge, beteges, védelemre szoruló öregekkel.

,,Bölcsesség lakik a megőszült emberben és okosság a hosszú életben,, (például Jób 12,12; és még számos könyvben: Sir 6,34; 25,3–6; Ez 7,26 stb.). Tudták már régen is, hogy a bölcs nem születik, bölcs emberré csak az idők múlásával válik valaki.

A bölcsesség az öregedés folyamatának nagyon pozitív, de nem szükségszerű velejárója. A Léleknek ezt az ajándékát - bár alig van még élettapasztalatuk - fiatalok is megkaphatják.A Szentírás tanítása világos: tisztelni kell az öregeket. Ugyanakkor sem az öregséget, sem a fiatalságot nem szabad bálványként oltárra emelni. Isten kegyelmi ajándékát ingyen osztja öregnek és fiatalnak egyaránt.  ...Ősi emberi tapasztalás - ritka kivétellel -, hogy mindenki meg szeretne öregedni, hosszú földi élet után vágyik. Mégis, amint múlnak az évek, egyre inkább gyarapodnak azok a tapasztalatok, hogy ,,felhőtlen,, öregkort csak igen kevesen élnek meg. Nem is lehet ez másképp. Már az ókori rómaiak is közmondásként emlegették: Senectus ipse morbus, vagyis: az öregség - betegség. Nemcsak örömei vannak ennek az életszakasznak, hanem nehézségei is: elhagyatottság, betegség - és végül a halál. Öreggé válni nemcsak ajándék, kegyelem, hanem megpróbáltatások sorozatát is jelent(het)i.

 ,,Mindössze hetven év egész életkorunk,
nyolcvan talán, ha erősek vagyunk:
az is jobbadán hívság és törődés,
sebesen elszáll és elragadtatunk.
,,

(Sík Sándor fordítása)

Az élet, és benne az öregkor akkor  válik teljessé, terem jó gyümölcsöket, ha az szeretetben gazdagodó élet  volt.

''Irtózom a gondolattól hogy átlagos köténykés "bongyor-banya" legyek- gondolok itt a sok tökegyforma frizurás,megkeseredett arcú szürke öreglányokra- viszont a szines,vicces,extrém bohóc-banyuszság ellen semmi ellenvetésem! '' - egy 38 éves nő véleménye.
A szépség,fiatalság elszáll- ez az élet rendje!-de attól még nem kell kifakulnunk, elszürkülnünk. Lehet ezt másképpen is!!!

Hajrá banyák! Kapjuk lábunk közé a söprűt és tisztítsuk meg a szeméttől a Találkát!

                                                          

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.