Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


NŐKNEK FÉRFIAKRÓL -JÓ TANÁCSOK

KAPCSOLATOK  -JÓ TANÁCSOK

Fontos, hogy beszéljetek a szexuális múltatokról, ugyanis ezzel kiderítheted, melyikőtök mit vár ettől a kapcsolattól, de önismereti tréningnek sem utolsó. Persze nem az a fontos, milyen pontosan számolsz be a részletekről, hanem hogy mennyire vagy őszinte.

 

Aki korán kel

Ha még új a kapcsolat, mielőtt egymásnak esnétek - különösen, ha óvszer nélkül -, nagyon lényeges az őszinteség. Amennyiben védekezés nélkül szeretkeztél valakivel, akinek nem vagy biztos az egészségügyi múltjában vagy volt már valamilyen nemi betegséged, szinte kötelességed megemlíteni ezeket a partnerednek.


Az őszinteség fél siker

Tény, ha hazudsz a pasidnak, azzal kapcsolazban sem vagy őszinte, ki vagy valójában. Ez pedig azt jelenti, a kapcsolatotok igencsak gyenge lábakon áll. Ha félrevezeted az igazsággal kapcsolatban, esetleg történeteket találsz ki a múltadról, azzal alábecsülöd őt és teljesen másnak mutatod magad. Ez bármely kapcsolatra veszélyes lehet. Ha mégis elmondod az igazat, vigyázz, hogy ne légy túl részletes, csak a lényeget mondd el, ugyanis könnyen megbánthatod kedvesedet.

 

Számos kérdés

Az, hogy hány emberrel feküdtél le életed során egy azok közül a számok közül - mint pl. a testsúlyod -, amelyek rengeteg jelentést hordoznak. Ahogy a partnered megítéli - akár alacsony, akár magas számot mondasz -, az nagyrészt az értékrendjén múlik. Könnyen elkerülheted a negatív gondolatokat, ha teszteled magad! Vajon hogyan éreznél, ha az ő száma sokkal kisebb lenne a tiednél? És ha jóval magasabb? Vigyázz vele, hogy mit árulsz el; nemcsak magukat a számokat veszed sorra, hanem azt is, mit jelentenek neked. Fontos, hogy elgondolkodj azon, mit érzel ezzel kapcsolatban. Mit csinálnál másként? Mit tanultál belőlük?

 

Elhanyagolható

Ha sokat beszélsz volt szerelmeidről, párod elkezdi összehasonlítgatni magát velük. Szeretne biztos lenni benne, hogy jobb, mint az a másik, ezért nem túl bölcs dolog az expartner szexuális képességeit emlegetni. A nők sokkal inkább azoktól a múltbéli barátnőktől rettegnek, akikhez a férfi szexuálisan kötődött. Még ha azt állítja is partnerük, hogy a kapcsolat borzalmas volt, a nőnek akkor is teljesen elmehet az önbizalma. Tartsd ezeket fejben, mikor mérlegeled, mennyi őszinteség az elég!

 

Ne kérkedj

Azt hihetnénk, hogy ez szinte nyilvánvaló; persze, hogy nem jó ötlet elmondani, hogy akivel évekkel ezelőtt szakítottatok, sokkal jobb volt az ágyban. Ha a ex-pasid csodálatos volt, akkor meséld el a jelenlegi párodnak, mit szerettél, hogy ő is legalább olyan nagyszerű szerető lehessen. Említs neki dolgokat, amelyek nagyon tetszettek a srácban, sráccal, viszont ne mondj neveket és helyszíneket!

 

Szabályosan

Ha úgy döntötök, elkezditek megvitatni a szexuális múltatokat, érdemes előtte tisztázni néhány alapszabályt. Ezek azért fontosak, mert a téma nagyon könnyen konfliktushoz vezethet. Kérdezzétek meg egymástól: Mennyit akarsz tudni? Elég csak nagy vonalakban, vagy szeretnél több részletet?


Figyelj az érzésekre

Azt mondja, hogy az igazat és csakis az igazat akarja hallani részletesen. Azonban mi van, ha biztos vagy benne, hogy a mocskos részletek rosszul érintenék? Mindenképpen kérdezd meg tőle, mit szeretne tudni, majd mérlegelj; annyit mondj csak el neki, amennyit tényleg jónak látsz. Légy óvatos és diplomatikus, de mindenképpen maradj őszinte!

 

Szakíts! 30 jel, hogy egy egoistával jársz

Jó, ha a pasinak van önbizalma, de lehet, hogy túlzásba viszi az önimádatot. Íme 30 jel, hogy egy egoista horgán lógsz. Ha egy is passzol rá, menekülj!

 1. Nem képes egy ártatlan viccre sem, minden poénjával megaláz valakit.
 2. A reklámszakmában dolgozik, van egy doktori fokozata és ő a frontembere/ leghelyesebb tagja egy garázsbandának.
 3. Folyton azokról a válogatott csajokról beszél, akik kikezdtek vele. Vagy ami még rosszabb; azokról, akik úgy néztek rá, hogy nyilvánvalóan fel akarták szedni.
 4. Ha elmeséli a teljes élettörténetét már az első randin, mindegy milyen lenyűgöző, menekülj, ahogy csak tudsz!
 5. A mondatai 75%-a úgy kezdődik „Én..".
 6. Ideges lesz, ha munka közben üzensz neki chaten. Azonban mikor nála nem pörög a munka, egész nap írogat neked és elvárja, hogy válaszolj.
 7. Elmeséli a napja minden egyes apró részletét percre lebontva, mintha hihetetlenül érdekfeszítő lenne.
 8. Állandóan panaszkodik - amiért hideg/ meleg/ tömeg van - egy olyan szituációban, amely nyilvánvalóan mindenki másnak is ugyanilyen kellemetlen.

  x
  Forrás: mouseplanet.com
 9. A védekezés nélküli szex páncélos lovagja, mert szerinte „túl nagy" a szerszámja az óvszerhez és/ vagy 100%-osan biztos benne, mikor kell kihúznia.
 10. Imád arról beszélni, milyen sikeres lesz hamarosan, a pénz pedig nem számít neki, annak ellenére, hogy négy másik emberrel él együtt és semmi kilátása nincs karrierre.
 11. Van egy verbális kullancsa, amely előírja neki, hogy minden mondatában szerepeljen az „úgy érzem, mintha..." kifejezés.
 12. Ha beszélsz hozzá, bambulni kezd, mert nem tud 30 másodpercnél tovább figyelni olyasmire, ami nem róla szól.
 13. Ha valami rosszat tett, minden egyes bocsánatkérésében valamilyen szánalmas, bagatell indokot hoz fel mentségére. Pl.: „Bocs, hogy a múltkor csak úgy kisétáltam a moziból. Ideges voltam és zaklatott,  képtelen voltam végigülni a filmet".
 14. Fix elképzelései vannak arról, hogy a családod és a barátaid mit gondolnak róla, szeretik-e és ezeket folyamatosan hangoztatja is.
 15. Az olyan apró döntések megszállottja, melyek a külsejéhez kapcsolódnak, mint hogy jó oldalra zselézte-e a haját vagy hogy nem túl kockás-e a hasa.
 16. Megkér valaki mást, hogy küldjön neked hangposta üzenetet, mert azt hiszi, ettől sokkal fontosabb embernek tűnik.
 17. Órákat tölt azzal, hogy az Xbox avatarját teljesen és tökéletesen a saját képére formálja.
 18. Napi egynél - sokkal - többször frissíti a Facebook státuszát.
 19. Harmadik személyben beszél saját magáról.
 20. Szerinte egy olyan embernek mint ő, nem igazán való olyan munka, mint például a pincérkedés.
 21. Híres szeretne lenni. Valamiben. Nem igazán biztos benne, hogy miben. De valamiben.
 22. Folyton arról beszél, mennyit keres. Vagy még rosszabb; arról regél állandóan, hogy majd akkor mennyit fog keresni, ha ezen a pályán marad.
 23. Elhatározta, hogy mindent megtesz érted az ágyban. Ám elsősorban azért, mert nem akarja a reputációját elrontani, miszerint ő képes minden lányt kielégíteni.
 24. Ha megemlíted neki, hogy miken kellene változtatnia ahhoz, hogy nagyobb örömet szerezzen neked, addig csűri-csavarja, amíg az nem jön ki az egészből, hogy ez tulajdonképpen a te hibád, mert túl merev vagy, biztos nem szereted a szexet, vagy intimitási problémáid vannak.
 25. Aggódik amiatt, hogy a konzeratív szülei vagy barátai mit szólnak majd a merész sminkedhez/öltözékedhez.
 26. Mindenáron igyekszik kiszedni belőled, hogy az előző pasid mennyit keresett.
 27. Szuperlatívuszokban beszél magáról: „Én vagyok a legokosobb pasi, akivel valaha randizni fogsz." vagy „A főnököm szerint, én vagyok a valaha volt legjobb munkatársa".


  x
  Forrás: chelloveck.sfblogs.net
 28. Minden kertelés nélkül megkérdezi, hogy az ediggi pasijaid közül ugye ő volt a legjobb.
 29. Folyton csak a munkájáról beszél, mindenről ez jut eszébe. Még szex közben is.
 30. Nem képes segíteni a költözködésben, de elvárja, hogy ápold, mikor beteg.

 

Csipkerózsikák és hercegek

A mesékben a jó mindig elnyeri méltó jutalmát, a királyfi elveszi feleségül a királylányt, és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Az életben azonban ennél sokkal nehezebb megtalálni majd megtartani a szerető társat. Hogyan lehetséges mégis?

ársas lényként születtünk erre a világra, életünket kapcsolatok hálójában éljük, melyben kiemelt szerepe van párkapcsolatinknak. Manapság azonban sem megtalálni, sem megtartani nem könnyű a szerető társat. Mi nehezíti meg mindezt? Csak külső tényezőkön múlik, vagy mi magunk is felelősek vagyunk kapcsolataink alakulásáért?  És mit tanítanak nekünk a mesék a párkapcsolatokról?

Nagy Gabriellát, a JóLélek Pszichológiai Alapítvány pszichológusát kérdeztük.

 

Békából királyfi

Sok lány álmodik a fehér lovas hercegről, de észreveszi-e ha előtte vágtat vagy hagyja tovalovagolni? A média és a mai fogyasztói társadalom megnehezíti a hercegek a felismerését, hiszen azt sugallja, hogy mindennél van jobb, korszerűbb. A legmodernebb telefonnál van újabb típusú, a legjobban felszerelt autónál van praktikusabb. Mindez erősen kihat párkapcsolatainkra is: egyrészről folyamatosan keressük az igazit, a jobbat, a tökéletesebbet, másrészt minősítjük meglévő kapcsolatainkat. Nem merünk megállapodni társunk mellett, mert az egyfajta állandósággal járna a lecserélhetőség és a „még igazibb" keresésének igénye nélkül. Vajon megadjuk-e az esélyt egy olyan embernek, akiből lehetne igazi vagy hagyjuk tovább menni, mert keressük a még tökéletesebbet?

Párkapcsolati tanácsadás
Forrás: Fotolia

A próbatételek

Mit tesz a királylány a mesékben, miután felismeri szíve választottját? Nem kapálózik, hogy itt vagyok, engem vegyél el, hanem türelmesen vár, míg a herceg nehéz próbatételek árán elnyeri a kezét.  A mesék szerint tehát érdemes Csipkerózsika türelemmel várni a királyfira, aki előbb utóbb megérkezik. Hogy van ez a mai világban? Ölbe tett kézzel várjuk, míg férfitársunk megküzd értünk? Talán igen. Evolúciósan ugyanis kódolva van a férfiakban, hogy versengjenek a szeretett hölgy kegyeiért. Ahol nincs harc, ott a jutalom kevésbé megbecsült.

 

Én-közlések
.....Igyekezz úgy megfogalmazni a mondandódat, hogy a saját érzéseidről szóljon és a kifogásolt viselkedésre mutass rá a partner személyiségének hibáztatása helyett (pl.: rosszul esik,hogy bántó megjegyzéseket teszel)

 

És boldogan éltek....

A herceget nem elég megfogni, meg is kell tartani.  Hogy tudjuk tehát párkapcsolatunkat sikeressé és boldoggá tenni? Kutatások eredményei szerint egy párkapcsolat annál sikeresebb, minél elégedettebbek a felek és minél inkább elköteleződtek a másik mellett.  Az elköteleződés leginkább a kapcsolatba való befektetéssel növelhető, tehát minél több időt és energiát fektetünk kapcsolatunkba (pl.: közös programok szervezése), annál elkötelezettebbek leszünk mi magunk, és partnerünk is. Elégedettségünket – és partnerünk elégedettségét is- leginkább a hatékony kommunikációval (pl.: „én-közlések") és rugalmas problémamegoldással növelhetjük. Mindezek mellett a legfontosabb az intimitás (személyes gondolatok megosztása, gyakori érintések, simogatás), a másik felé megélt érzelmi közelség, mely meghatározza elégedettségünket és elköteleződésünket egyaránt.